Wat verandert er nou precies?

Op dit moment meet je waarschijnlijk nog je bezoekersverkeer en conversies binnen Universal Analytics (UA) ook wel bekend als Google Analytics 3. Vanaf 1 juli 2023 stopt Google met het meten van data. Vervolgens heb je nog een half jaar toegang tot deze data. Wil je vanaf juli nog steeds inzichten verkrijgen uit Google Analytics dan zul je over moeten naar Google Analytics 4 (GA4).

Helaas kun je niet heel eenvoudig “upgraden” naar de nieuwe Google Analytics. Je zult een compleet nieuwe installatie moeten doen. Daarnaast kun je de historische data uit UA niet importeren naar GA4. Je begint als het ware “opnieuw”.

 

Niet compatible

In de basis werkt GA4 anders dan UA, het is echt een ander platform. Data wordt op een andere manier gemeten en ook op hoger niveau werkt GA4 anders dan je gewend bent van UA. Zo zijn er bijvoorbeeld geen “views” meer en je zult ook je doelen opnieuw in moeten stellen. Er is een zogeheten “migratie tool” beschikbaar waarmee je een aantal conversie doelen “over kunt hevelen” naar GA4 maar er is geen garantie dat deze doelen vervolgens op de juiste manier worden gemeten.

Het is beter om GA4 helemaal van meet af aan in te richten waarbij je een zo goed mogelijke vertaalslag maakt van je oude doelen en gefilterde views naar de nieuwe versie van Google Analytics.

Wij raden aan om nog niet te migreren maar voor te sorteren door Google Analytics 4 alvast te installeren op je website. Er wordt dan al wel data verzameld op de nieuwe manier en maakt dat een toekomstige migratie makkelijker en waardevoller.

Wat wij gaan doen

 1. Even kennis maken

  Online maken we kennis en bespreken we welke stappen er nodig zijn om de juiste toegang te krijgen 

 2. Aanmaken nieuwe Google Tag Manager.

  Of we checken of de bestaande goed staat en gebruikt kan worden

 3. Aanmaken nieuwe Google Analytics 4 tracking

  GA3 en GA4 kunnen prima naast elkaar draaien. We maken jou Google Analytics 4 tracking op de juiste manier aan.

 4. Google Tag Manager en Google Analytics 4 koppelen.

  Via Google Tagmanager zorgen we ervoor dat jou nieuwe Google Analytics 4 tracking code ook daadwerkelijk op jou website geplaatst wordt. 

 5. Check!

  Als alles is ingesteld controleren we of de data inderdaad binnenkomt zoals we verwachten

Google Analytics 4 Installatie

Interessant! Neem contact met mij op.