• rick pill
    Rick Kuipers
  • 01 februari 2023
  • 3 min. leestijd

Headless: wil ik dat?

Headless, een term die je steeds vaker tegenkomt, en niet alleen in de IT wereld. Misschien wil je zelf een applicatie ontwikkelen of laten ontwikkelen en kom je deze term overal tegen. Het wordt vaak benoemd als unique selling point van verschillende platformen en software pakketten. Maar wat betekent het voor je product? En heb je headless nodig? Het korte antwoord: waarschijnlijk niet.

headless

Wat is headless?

In de IT wereld wordt een user interface (UI) ook wel het hoofd (head) van een applicatie genoemd, en de onderliggende logica het lichaam (body). Als we het dan hebben over headless dan spreken we dus van een applicatie zonder de UI.

In 2017 begon de term "Headless CMS" een flinke opkomst te maken. Een headless CMS is een content management systeem waarvan de UI, hetgeen wat een bezoeker ziet wanneer ze op je website komen, is losgetrokken. Dit houdt in dat het CMS alleen verantwoordelijk is voor het beheren van je content. Het CMS stelt dan een API, een communicatielaag voor systemen, beschikbaar waarmee je de content kan uitvragen vanuit een ander systeem die de content toont.

headless cms v2

Tegenwoordig wordt er meer gesproken over "headless" zonder het woord CMS erbij, en hoor je gerelateerde termen als Composable Commerce en MACH Architectuur. Met headless wordt er verwezen naar een losgetrokken frontend die communiceert met één of meerdere APIs om content, producten of andere informatie op te halen en/of weg te schrijven.

Als we dezelfde architectuur toepassen op een business applicatie, dan ziet dat er bijvoorbeeld zo uit.

headless application v2

Wat betekent headless voor je product of applicatie?

Onderstaande argumenten worden vaak gebruikt vóór een headless architectuur:

  • Je kan makkelijker meerdere frontends bouwen die gebruik maken van dezelfde API, denk aan een losse mobiele applicatie, kiosk of point-of-sale systeem.
  • Je kan de frontend en de backend onafhankelijk van elkaar schalen.
  • Een headless applicatie zou sneller zijn omdat de frontend en backend los van elkaar kunnen worden geoptimaliseerd.
  • Frontend specialisten en backend specialisten werken ieder binnen hun eigen specialistische technology stacks.

Maar hier staan ook nadelen tegenover:

  • Er is extra complexiteit toegevoegd omdat je nu ook met de complexiteit van een API te maken hebt.
  • Je hebt niet één maar twee systemen die je moet voorzien van updates, beveiliging en onderhoud.
  • Een deel van de logica wat in je API zit moet ook in de frontend zitten, hier kan dus wat dubbel werk in zitten.
  • Indien er niet voldoende kennis aanwezig is kan je applicatie juist langzamer zijn omdat er meer lagen zijn.
Advies nodig?

Ons team bouwt mee aan jouw digitale toekomst

Plan een afspraak

Conclusie: heb je headless nodig?

Headless is een architectuur die al een tijd bestaat en voor diverse projecten tot goede resultaten heeft geleid. Daarnaast zijn er hele mooie headless systemen gebouwd die je kunt inzetten binnen je landschap. Maar men verkijkt zich snel op de effort en expertise die nodig is om de beloftes van headless waar te maken.

De problemen die headless oplost zijn veelal problemen waar de top 1% van bedrijven tegenaan lopen. En je krijgt er altijd een set nieuwe uitdagingen voor terug. Daarnaast is het goed je te realiseren dat dezelfde doelen ook behaald kunnen worden zonder het pad van headless te moeten bewandelen. Daarom is ons antwoord op deze vraag: waarschijnlijk niet.

Headless is een mooi voorbeeld van een technische term die de IT kring ontsnapt waarna niet-IT'ers ermee aan de haal gaan. Met als doel om je de volgende cutting-edge technologie te verkopen die jou een concurrentievoordeel zou moeten geven.

Bij WeDevelop vliegen we dit anders aan. We kijken kritisch naar het doel wat je wilt bereiken en bepalen dan welke technologieën we kunnen inzetten om je te helpen dat doel te bereiken. Een oplossing die past bij de huidige fase van het project, met een kern die meegroeit en toekomstbestendig is.