• jeroen
    Jeroen Olthof
  • 30 juli 2019
  • 3 min. leestijd

De voordelen van een contentplatform

Binnen organisaties is vaak veel digitale content voorhanden waar weinig tot niets mee wordt gedaan. De reden hiervoor is dat het achterliggende CMS niet flexibel genoeg is om de bestaande informatie overzichtelijk en gebruiksvriendelijk te structureren. Een contentplatform kan dan de oplossing zijn.

content management

Vanuit het CMS zijn dan diverse vormen van content eenvoudig te koppelen aan thema’s en makkelijk te delen met verschillende doelgroepen. Een contentplatform is hiermee niet alleen een goed hulpmiddel in de contentmarketingstrategie van het bedrijf maar maakt ook het werk van de contentmanager een stuk eenvoudiger.

In dit blog gaan we aan de hand van twee praktijkvoorbeelden in op de voordelen van een contentplatform.

Echt rekening houden met de wensen van de bezoekers

Een contentplatform of contentportal is een CMS die bedrijven eenvoudig in staat stelt om op een toegankelijke en aantrekkelijke manier zelf content te maken, te publiceren en te delen met verschillende doelgroepen. Wij hebben de afgelopen jaren onder andere voor reismeisje.nl en feenstra.com contentplatforms ontwikkeld met SilverStripe. Dit flexibele CMS biedt deze ondernemingen een platform waarbij de content bepaalt hoe de site er uitziet en die bovendien informatie makkelijker toegankelijk maakt.

Unieke ervaringen creëren

Als een van de grootste installatiebedrijven van Nederland, heeft Feenstra een voortrekkersrol als het gaat om duurzaamheid. Bij de ontwikkeling van een nieuwe online omgeving wilde het installatiebedrijf een top-of-mind-positie claimen door beter aan te sluiten bij de contentwensen van verschillende doelgroepen. Wij ontwikkelden voor Feenstra een contentplatform die bezoekers in staat stelt om eenvoudig te filteren op bepaalde thema’s en die het eveneens makkelijk maakt om zich te abonneren op voor hun relevante onderwerpen. De opgeleverde website biedt Feenstra de mogelijkheid om te achterhalen wat er speelt bij doelgroepen. Zo kan het installatiebedrijf nog beter anticiperen op contentwensen van bezoekers en daardoor voor elke doelgroep een unieke ervaring creëren.

Het bieden van unieke bezoekerservaringen was ook voor Nederlands bekendste reisblogger, Reismeisje, aanleiding om de bestaande Wordpress-site om te zetten naar een gebruiksvriendelijker omgeving. Reismeisje was op zoek naar een platform waar de bezoeker en zijn behoefte aan content centraal staan. Met SilverStripe ontwikkelden wij een contentplatform die zorgt dat de blogger de verschillende categorieën duidelijk kan presenteren en haar reiservaringen makkelijker kan koppelen aan relevante landinformatie. In plaats van her en der verspreide informatie ziet de bezoeker op de site in een oogopslag alle relevante content gegroepeerd. De overzichtelijke indeling van de website en de samenhang tussen pagina’s zorgen zo niet alleen voor goede gebruikerservaringen maar dragen ook positief bij aan de vindbaarheid in zoekmachines.

Gebruikerservaringen gaan hand in hand met gebruiksgemak

Een contentplatform biedt bezoekers aan de ene kant structuur op de website en geeft houvast als het gaat om het vinden van belangrijke informatie. Elke bezoeker wordt zo op zijn wenken bediend. Aan de andere kant wordt het voor de contentmanager eenvoudiger om trends te signaleren, informatie te koppelen aan thema’s en maakt het makkelijk om content te verspreiden en te delen. Zo zorgt een contentplatform aan de voorkant niet alleen voor goede gebruikerservaringen, maar vergroot het bovendien aan de achterkant het gebruiksgemak.

De voordelen van een contentplatform op een rijtje:

  • Vanuit een overzichtelijk CMS eenvoudig content maken, publiceren en delen
  • De gestructureerde content zorgt voor meer interactie en inspiratie
  • Content vanuit het platform sluit beter aan bij de behoefte van de doelgroep
  • De betere gebruikservaring vergroot de vindbaarheid
  • Versterkt de identiteit en autoriteit

Een contentplatform biedt veel mogelijkheden. Neem gerust eens contact op, we vertellen je graag meer.