• jeroen
    Jeroen Olthof
  • 12 december 2016
  • 4 min. leestijd

100% scoren bij Google mobielvriendelijkheid test

We zien het op steeds meer plekken terug komen. Google doet alles om mobielvriendelijke websites te promoten. Recentelijk heeft de test tool van Google zelf ook een prominentere plek gekregen.

Google mobile friendly test

Test jullie site op de volgende link van Google. Scoren jullie 100 op mobielvriendelijk dan hoef je dit artikel niet verder te lezen.

https://www.thinkwithgoogle.com/feature/testmysite/

Geen 100 gescoord? Geen paniek.

Zorg dat de website responsive is.
Responsive houdt in dat de website zichzelf aanpast aan de ruimte van het scherm. Daar waar vroeger vaak gekozen werd voor een mobiele variant is nu de definitie mobiel onduidelijk geworden. Er zijn zoveel verschillende schermgrootte dat het maken een specifieke mobiele variant wel heel goed beargumenteerd moet worden. Is jullie website niet responsive, dan is er serieus werk aan de winkel!

Zorg voor genoeg ruimte
Ongetwijfeld bevat de website linkjes en knoppen waarop geklikt kan worden. Zorg altijd dat genoeg ruimte zodat een link makkelijk aangetikt kan worden zonder per ongeluk een andere link aan te klikken. Minimaal zou een vierkant aantik vlak 48x48 pixels moeten zijn, maar Google material design heeft hier betere adviezen over. Als je die volgt zit je altijd goed.

https://material.io/design/layout/spacing-methods.html#baseline-grid

Zorg voor een leesbare lettergrootten
Voor standard tekst is het advies niet te groot en niet te klein. Dan weet je uiteindelijk nog niks dus om het concreet te maken, 16 pixels wordt als standaard gezien. Let erop dat pixels afhankelijk zijn van de schermresolutie. Daarnaast is het ook belangrijk dat de viewport goed is ingesteld, maar dat gaat voor nu even buiten de scope van dit item.

Plugin vermijden
Als je nog flash gebruikt om jullie website dan is heb je vanaf nu een top 1 prioriteit erbij. Elimineer flash! Daarnaast moet je ook met een hele goede reden komen om nog Java of Silverlight te gebruiken. Tegenwoordig is alles mogelijk met de functionaliteit van de browser zelf. Google Chrome zegt ook openlijk dat zijn de ondersteuning van plugins zoveel mogelijk willen beperken. 100% scoren bij de Google's mobielvriendelijkheid test100% scoren bij de Google's mobielvriendelijkheid test