• 11 januari 2017
  • 3 min. leestijd

Gratis HTTPS voor iedereen

Is jullie website al https? Nog niet gedaan omdat het altijd zo'n gedoe is? Dat is dus niet meer het geval! Dit artikel gaat over Let's encrypt. De open certificaat autoriteit. Ofwel. De partij die jou website kan voorzien van een groen slotje! En voor de echte Nederlanders onder ons. Het is gratis!

https visual

Https is de veilige broer van http. Als er bijvoorbeeld een webformulier wordt ingevuld en verstuurd over een niet beveiligde verbinding (http) dan is het eenvoudig mogelijk de gegevens te onderscheppen. Bij de https variant is dit niet mogelijk. Google is al geruime tijd bezig met het promoten van https maar het was altijd best een gedoe om een SSL certificaat aan te vragen en te installeren op de webserver.

Let's encrypt

Dit is allemaal verleden tijd. Al een tijdje is de "Internet Security Research Group (ISRG)" bezig met het ontwikkelen van een open certificaat provider. Het enige doel? Internet veiliger maken. En dat is gelukt! Midden 2016 is de service uit beta gekomen en dus klaar voor het grote publiek. Op moment van schrijven zijn er al meer dan 10 miljoen certificaten uitgegeven. Is jullie website nog niet voorzien van een HTTPS verbinding, vraag dan de webbouwer of hoster naar Let's encrypt ssl certificaten.

Let's encrypt heeft zeker in het laatste deel van 2016 een harde groei doorgemaakt. Onze verwachting is dat dit in 2017 nog veel harder gaat!

Jan 6 2017 Cert Stats
Let's encrypt certificate stats

Sponsoren

Dat het serieus is blijkt uit de lijst met sponsoren. Onder de grote tech namen bevinden zich bijvoorbeeld Facebook en Google (via Chrome). Kijk voor meer informatie op de website van Let's encrypt zelf. Al waarschuw ik alvast. Bij dit soort onderwerpen wordt het snel heel technisch!

Echt geen kosten?

Vaak is dat ook niet helemaal waar. Het certificaat is wel helemaal gratis maar het is gebruikelijk dat de webbouwer een bedrag per jaar rekent om te zorgen dat het certificaat daadwerkelijk op je website geïnstalleerd blijft. Het certificaat heeft namelijk standaard verlooptijd van 3 maanden. Dit betekent dat om de 3 maanden het certificaat vernieuwd dient te worden. Als je webbouwer het goed voor elkaar heeft hoef jij je daar geen zorgen over te maken.